Top 5 informații greșite despre măsura Sprijin pentru Tineri fermieri în 2023

Sprijin pentru Tineri fermieri - Informatii pe care te poti baza

Ai auzit multe lucruri spuse și multe sfaturi date în ultima perioadă despre ce ar trebui să faci ca să iei banii pe măsura Sprijin pentru Tineri fermieri anul acesta. Poate unele dintre ele chiar se contrazic și nu mai știi pe cine să crezi. Atunci acest articol este pentru tine. Citește în continuare ca să vezi ce informații greșite corectăm cel mai des la fermierii care apelează la noi.

Pe bună dreptate este interesul mare legat de măsura de finanțare Sprijin pentru Tineri fermieri. A rămas singura măsură pentru agricultorii români cu finanțare 100% nerambursabilă și nu vorbim de puțini bani, ci de 70.000 Euro. Iar timpul este scurt, sesiunea de depunere este anunțată să înceapă în luna IUNIE 2023, conform calendarului estimativ publicat de MADR.

Într-un articol anterior am formulat și noi cele 3 motive ca să acționezi ACUM dacă vrei bani din măsura Sprijin pentru Tineri fermieri în 2023. Citește motivele aici. Dar graba de multe ori strică treaba și mulți se pripesc să asculte de sfaturi și informații neverificate și astfel își scad șansele să ia banii anul acesta sau chiar și în viitor.

Uite care sunt cele 5 cel mai des auzite informații greșite de la fermierii care ne contactează:

1. Tânărul fermier trebuie să cumpere/ înființeze exploatație complet nouă (animale, terenuri) pentru proiect.

GREȘIT. Poate să facă asta, dar nu trebuie. Sau poate să completeze exploatația prin cumpărare sau arendare dacă are nevoie să crească dimensiunea SO a fermei, dar nu este obligat să cumpere nimic nou.

Preluarea înseamnă că tânărul fermier va înființa o formă de organizare juridică (PFA/II/IF/SRL) și pe această formă nouă de organizare va PRELUA terenuri declarate deja la APIA sau animale înregistrate deja la medicul veterinar. 

Cazul cel mai des întâlnit este când un tânăr din familie preia terenurile și animalele de la părinți sau alte rude, terenuri și animale care sunt deja declarate de mulți ani la APIA, respectiv medicul veterinar. Prin faptul că tânărul fermier le preia pe propriul cod de exploatație, devine el șeful de exploatație și asta înseamnă că se instalează ca șef de exploatație pentru prima dată, deci îndeplinește condiția principală ca să aplice la măsura Sprijin pentru Tineri fermieri.

2. Exploatația pe care o preia tânărul fermier trebuie să fie cu o vechime de sub 2 ani.

GREȘIT. Este o înțelegere greșită a condiției ca tânărul fermier să se instaleze ca șef de exploatație cu maximum 2 ani înaintea depunerii Cererii de finanțare. Poți citi condițiile oficiale pentru măsura DR 30 – Sprijin pentru Tineri fermieri aici.

Instalarea cu maximum 2 ani înaintea depunerii Cererii de finanțare înseamnă ca să nu preia exploatație așa cum am explicat la punctul 1. și să nu își înființeze forma de organizare juridică (PFA/II/IF/SRL) cu mai mult de 2 ani înainte de a depune proiectul. De aceea recomandăm ca tânărul fermier să își înființeze forma de organizare juridică cu cod CAEN agricol doar dacă este destul de sigur că va lua banii în această sesiune de finanțare, fiindcă altfel poate să ajungă să nu mai îndeplinească acest criteriu la următoarea sesiune de depunere și astfel să piardă șansa de a aplica la măsura de finanțare Sprijin pentru Tineri fermieri în viitor.

3. Important este să fie o exploatație nou înființată, dimensiunea ei nu contează.

GREȘIT. Tânărul fermier trebuie să dețină în folosință o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică minimă de 8.000 SO în zona montană și 12.000 SO în zona non-montană pentru a putea aplica la măsura de finanțare Sprijin pentru Tineri fermieri.

Dimensiunea SO a fermei se poate calcula aici pentru animale și aici pentru terenuri.

4. Tânărul fermier trebuie să preia 3 exploatații ca să aplice pentru proiect.

GREȘIT. Este bine ca tânărul fermier să preia mai multe exploatații (1-3), dar ca să aplice pentru proiect, poate chiar să își înființeze propria exploatație.

Aici este vorba de un criteriu de selecție, adică un mod de a crește punctajul și astfel șansele de a primi banii și nu de un criteriu de eligibilitate, adică o condiție obligatorie de îndeplinit pentru a putea accesa măsura de finanțare Sprijin pentru Tineri fermieri.

Într-adevăr ne așteptăm ca să fie competiție mare la această sesiune de depunere, fiindcă este foarte posibil să fie singura sesiune în următorii 4-5 ani. De aceea recomandăm și noi preluarea mai multor exploatații pentru a crește punctajul și astfel șansele de a lua banii.

5. Tânărul fermier trebuie să aibă studii în agricultură ca să poată aplica la proiect.

GREȘIT. Din nou, este vorba de un mod de a crește punctajul și astfel șansa de a lua banii și nu de o condiție obligatorie pentru depunerea proiectului.

Ca să aplice la măsura de finanțare Sprijin pentru Tineri fermieri, tânărul fermier trebuie să aibă vârsta între 18-40 ani la momentul depunerii proiectului, cu minim 8 ani (clase) absolvite.

Studiile în agricultură se punctează, de aceea recomandăm și noi finalizarea unui curs de calificare în agricultură până la depunerea proiectului, pentru un punctaj mai mare la acest criteriu. Cursul durează însă câteva luni și trebuie finalizat cu diplomă până la momentul depunerii proiectului.

Lista de informații greșite este lungă

Cele 5 la care am răspuns detaliat sunt doar cele mai frecvent auzite, dar lista de informații greșite pe care fermierii le primesc din diverse surse, este lungă.

Alte exemple de informații greșite, pe care doar le amintim, sunt:
Nu poți face proiect dacă ești elev și nu ai finalizat ultimul an de studiu (liceu/profesională). Greșit. Poți să faci, trebuie să ai 8 ani (clase) absolvite.

Nu poți face proiect dacă ești angajat. Greșit. Poți să faci, doar să ai locul de muncă pe o rază de maxim 75 km de la sediul exploatației.

Nu se poate prelua exploatație dacă a avut proiect 6.3 pe ea. Greșit. Se poate, doar să fie proiectul finalizat.

Fii BINE informat

Pare greu, fiindcă diferența între un proiect fără șanse de finanțare și unul cu șanse mari de a lua banii stă în detalii. Tocmai de aceea contează sfatul bun, primit la fiecare pas. Noi cunoaștem bine toate aceste detalii și te putem sfătui specific, pe situația ta.

Bazează-te pe informații corecte și programează o discuție telefonică chiar ACUM.

Dă mai departe:

Facebook

10 răspunsuri

  1. Buna are soacra mea pamint sunt mutat de la oras la tara eu am 45 de ani dar sotia 36 as vrea sa ma apuc de agricultura dar as avea nevoie de bani sa imi iau un tractor cu utilaje am o livada pot sa mai fac una dar am nevoie sa fac gard sa trag apa are rost sa incerc am vreo 3 hectare din ce stiu de la soacra mea dar sunt in mai multe locuri mai greu accesibile

    1. Buna ziua,
      Sotia Dvs. se incadreaza ca varsta pentru un proiect pe masura Tineri fermieri, dar sunt mai multe criterii de luat in calcul.
      Va recomand sa va programati pentru o discutie telefonica, completand formularul de aici:
      https://fermierinformat.ro/date-de-contact/
      Colega noastra va pune intrebarile potrivite si va oferi toate detaliile despre serviciile noastre ca sa puteti lua o decizie bine informata.
      Mult succes!

  2. Buna seara de ce se acorda proiecte doar tinerilor pana in 40 de ani,sa nu ai 41 de ani impliniti ptr a putea depune proiect,cei care au depasit varsta nu sunt tot tineri daca ai 41 de ani iesti deja batran NU ESTE CORECT multi vor sa acceseze fonduri dar din cauza conditiilor…prost gandite….ma refer la masura 6.1

    1. Buna ziua,
      Inteleg nemultumirea Dvs, dar asa functioneaza aceste masuri de finantare, au un obiectiv si in functie de obiectiv au si criterii pe baza carora se poate aplica.
      In cazul masuri de finantare Tineri fermieri, obiectivul este in titlu: sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Deci aceasta masura de finantare vrea sa ajute tinerii fermieri sa-si dezvolte gospodaria si sa devina sef de exploatatie pentru prima data. Iar criteriul “tanar” este definit ca fiind intre 18-40 ani impliniti. Acesta este modul in care s-a gandit aceasta masura de finantare specifica.

      DAR sunt multe alte masuri de finantare care nu au criteriu de varsta si pot aplica si cei de peste 41 ani linistit. In acest moment atentia este pe masura Tineri fermieri, fiindca este prima care se va lansa la final de IUNIE 2023, dar vom reveni cu informatii si pentru alte masuri de finantare pe viitor.

      Mult succes!

    1. Buna ziua,
      Limita de varsta este 40 de ani impliniti in momentul depunerii proiectului, deci daca de ex. depune proiectul in luna IULIE 2023, sa nu fi implinit 41 ani inca in acel moment.
      Mult succes!

    1. Buna ziua,
      Este una dintre situatiile nesigure pentru care este nevoie inca de Ghid ca sa clarifice. In trecut ar fi putut, anul acesta sunt sanse mari sa nu poata. Raspunsul final va exista in momentul in care apare Ghidul, doar sa nu fie prea tarziu. Daca aveti si alta optiune de tanar, va recomandam sa incercati asa.

      Mult succes!

  3. Bună ziua! Acum 6 zile am cumpărat 70 capre , și doresc să îi fac o exploatație nou fiului meu de 21ani , care ar fi procedura,termeni de îndeplinit? Menționez faptul că explicația mea este de 9/10 ani. Nu am avut în această expoziție doar animalele din gospodărie, porci, vaci, tauri, capre, oi, păsări. Dat fiind faptul că am mai cumpărat 70de capre și cu cele 30 din gospodărie avute anterior, a-și dori să îi fac fiului meu proiect cu o exploatație nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te mai poate interesa:

Documente necesare pentru a aplica la măsura DR 12
Noutăți

Documente necesare pentru a aplica la măsura DR 12

Să devii fermier la început de drum și să îți construiești propria exploatație agricolă poate fi o adevărată aventură. Pentru mulți tineri cu potențial și idei inovatoare, măsura DR12 apare ca o poartă deschisă către oportunități de dezvoltare și finanțare. Cu toate acestea, pentru a beneficia de sprijinul nerambursabil oferit de Uniunea Europeană și de autoritățile române, este esențial să pregătești un dosar solid, complet și corect întocmit.

Mai multe »
Condiții de eligibilitate pentru DR 12
Noutăți

Condiții de eligibilitate pentru DR 12

Pentru tinerii fermieri aflați la început de drum, oportunitățile de finanțare pot fi adevărati colaci de salvare. Într-o lume în care costurile de producție cresc, iar cerințele consumatorilor sunt tot mai mari, accesarea unui sprijin financiar prin măsuri precum masura dr12 poate face diferența între o fermă care supraviețuiește și una care prosperă.

Mai multe »
Câtă finanțare poți obține prin măsura DR 12?
Noutăți

Câtă finanțare poți obține prin măsura DR 12?

Articol redactat pentru a veni în sprijinul tinerilor fermieri la început de drum, care vor să înțeleagă toate detaliile legate de măsura DR 12, de la sumele pe care le pot obține, până la modul în care pot beneficia de cofinanțare și de diverse facilități fiscale.

Mai multe »

Rămâi informat

Nu rata informații care îți pot aduce bani în fermă!

Apasă butonul de mai jos și rămâi informat despre cum poți să obții bani europeni