3 motive pentru care merită să te gândești serios la programul Prima Împădurire

Află mai jos care sunt cele 3 motive pentru care ar trebui să te gândești serios dacă să aplici pentru programul Prima Împădurire:

  1. Condiții puține
  2. Plăți pe termen lung
  3. Finanțarea 100% a cheltuielilor eligibile

Citește mai departe pentru detalii.

Programul Prima Împădurire este un ajutor de stat, numit oficial Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri, a cărui scop este crearea de noi suprafețe împădurite prin înființarea plantațiilor forestiere pe terenuri agricole.

De ce ai vrea să îți împădurești terenurile agricole prin accesarea programului Prima Împădurire?

Iată 3 motive ca să te gândești serios:

1. Condiții puține

Condiția principală este să fii proprietar/utilizator a unui teren agricol pe o perioadă de minim 20 ani, cu o suprafață de minim 0,5 ha pentru pădure sau 0,1 ha pentru perdele forestiere de protecție. Poți aplica și ca persoană fizică, nu trebuie să ai formă de organizare juridică (ex. PFA/ÎI/ÎF/SRL).

Dacă ai terenul, următorul pas este să verifici cu Garda forestieră, sau cu un silvicultor atestat, dacă terenul tău este pretabil pentru împădurire. Același silvicultor atestat îți va putea face și proiectul tehnic de împădurire, care este documentul principal pentru accesarea programului.

Nu există criterii de selecție a proiectelor depuse, oricine are un proiect tehnic de împădurire și respectă condiția principală de deținere a terenului agricol pentru perioada de 20 de ani, poate aplica până se termină fondurile sau cel târziu până pe 23.01.2026.

2. Plăți pe termen lung

Un beneficiar al programului Prima Împădurire, va primi:

– bani pentru înființare, între 4500-7500 Euro/ha, în funcție de speciile plantate și de terenul pe care se plantează (detaliile sunt stabilite prin proiectul tehnic de împădurire);

– bani pentru întreținerea plantației, pe o perioadă de 6 ani, între 6.700-15.800 Euro/ha;

– compensația pentru pierderea de venit agricol, în valoare de 190 Euro/ha, plătită anual, timp de 12 ani după înființarea plantației;

– prima de sechestrare forestieră, în valoare de 456 Euro/ha, plătită anual, de la înființare și până la 20 de ani după.

3. Finanțarea 100% a cheltuielilor eligibile

Toate cheltuielile eligibile pentru înființarea și întreținerea suprafeței împădurite vor fi finanțate 100%.

Asemenea cheltuieli sunt:

  • pregătirea terenului pentru plantare;
  • împădurirea propriu-zisă;
  • întreținerea plantațiilor;
  • serviciile de asistență tehnică prestate de personalul silvic pentru plantația respectivă, care sunt cuprinse în devizul de execuție;
  • costuri pentru refacere în cazul manifestării unor evenimente produse de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale, constatate conform prevederilor legale de către autoritățile publice.

Astfel, vei primi înapoi fiecare ban cheltuit pentru împădurire și menținerea pădurii până la stare de masiv.

Rămâi informat

Nu rata informațiile care îți pot aduce bani în fermă!

Apasă butonul de mai jos și rămâi informat despre cum poți să obții bani europeni:

Dă mai departe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te mai poate interesa:

Documente necesare pentru a aplica la măsura DR 12
Noutăți

Documente necesare pentru a aplica la măsura DR 12

Să devii fermier la început de drum și să îți construiești propria exploatație agricolă poate fi o adevărată aventură. Pentru mulți tineri cu potențial și idei inovatoare, măsura DR12 apare ca o poartă deschisă către oportunități de dezvoltare și finanțare. Cu toate acestea, pentru a beneficia de sprijinul nerambursabil oferit de Uniunea Europeană și de autoritățile române, este esențial să pregătești un dosar solid, complet și corect întocmit.

Mai multe »
Condiții de eligibilitate pentru DR 12
Noutăți

Condiții de eligibilitate pentru DR 12

Pentru tinerii fermieri aflați la început de drum, oportunitățile de finanțare pot fi adevărati colaci de salvare. Într-o lume în care costurile de producție cresc, iar cerințele consumatorilor sunt tot mai mari, accesarea unui sprijin financiar prin măsuri precum masura dr12 poate face diferența între o fermă care supraviețuiește și una care prosperă.

Mai multe »
Câtă finanțare poți obține prin măsura DR 12?
Noutăți

Câtă finanțare poți obține prin măsura DR 12?

Articol redactat pentru a veni în sprijinul tinerilor fermieri la început de drum, care vor să înțeleagă toate detaliile legate de măsura DR 12, de la sumele pe care le pot obține, până la modul în care pot beneficia de cofinanțare și de diverse facilități fiscale.

Mai multe »

Rămâi informat

Nu rata informații care îți pot aduce bani în fermă!

Apasă butonul de mai jos și rămâi informat despre cum poți să obții bani europeni