CUM să accesezi programul „Casa eficientă energetic”

Pas 1 – Te înscrii ca solicitant în aplicația informatică

Începând cu data de deschidere a sesiunii de înscriere, anunțată pe siteul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) cu minim 30 de zile înainte. În mod inoficial s-a anunțat data de 15 septembrie 2020 ca și dată de început pentru înscrieri.

Înscrierile se fac în ordine cronologică până la 150% din totalul bugetului alocat sesiunii, după care aplicația informatică nu va mai permite alte înscrieri.

Pe lângă datele de identificare și de contact, trebuie introdus în aplicația informatică și valoarea finanțării solicitate, fundamentat pe baza unui Certificat de performanță energetică și a raportului de audit energetic al clădirii, obținute înainte, dar nu mai vechi de 6 luni la data înscrierii în aplicația informatică.

După completarea tuturor câmpurilor, aplicația informatică va genera automat un cod unic de înregistrare a cererii de finanțare.

Pas 2 – Depui dosarul de finanțare

Se publică pe siteul AFM lista solicitanților care s-au înscris în aplicația informatică.

Toți cei din listă au obligația să trimită dosarul de finanțare, în termen de 15 zile de la publicare, la sediul AFM.

Dosarul de finanțare trebuie să conțină cererea de finanțare, conform anexa 1 din Ghidul de finanțare, împreună cu documentele aferente (act de identitate, extras de carte funciară, certificate de atestare fiscală, certificatul de performanță energetică, raportul de audit energetic al clădirii).

Cererea de finanţare, completată prin tehnoredactare, şi documentaţia anexată, îndosariată, paginată şi opisată, se depun într-un singur exemplar, în plic sigilat, la registratura AFM din București sau se trimite prin poștă/curier cu confirmare de primire.

Pas 3 – Aștepți rezultatul după analiza dosarelor de finanțare

AFM analizează dosarele de finanțare și publică săptămânal pe pagina sa de internet lista dosarelor de finanțare pentru care se pot transmite completări/clarificări în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării listei.

După finalizarea etapei de analiză a dosarelor de finanțare, AFM publică pe pagina sa de internet lista finală a proiectelor acceptate și respinse.

Se pot depune contestații în termen de 5 zile lucrătoare de la data publicării listei finale, după care AFM soluționează contestațiile în termen de 20 zile lucrătoare.

Pas 4 – Închei contractul de finanțare

Contractul de finanțare (anexa 2 din Ghidul de finanțare) se încheie în termen de 60 de zile calendaristice de la publicarea aprobării proiectului pe siteul AFM.

Contractul de finanțare intră în vigoare la data semnării de ambele părți și este valabil 12 luni după efectuarea plății de către AFM.

Pas 5 – Implementarea și monitorizarea proiectului

Durata de implementare a proiectului este de maxim 18 luni de la data intrării în vigoare a contractului de finanțare. În acest termen trebuie depusă cererea de decontare (anexa 3 din Ghidul de finanțare), a cărei dată de depunere reprezintă data finalizării proiectului.

La cererea de decontare, beneficiarul trebuie să facă dovada achitării cheltuielilor efectuate pentru implementarea proiectului.

Monitorizarea se face pe o perioadă de 12 luni de la efectuarea plății de către AFM.

Dă mai departe:

Facebook

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te mai poate interesa:

Rămâi informat

Nu rata informații care îți pot aduce bani în fermă!

Apasă butonul de mai jos și rămâi informat despre cum poți să obții bani europeni