CE lucrări finanțează programul „Casa eficientă energetic”

Obiectivul programului este creșterea performanței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente (doar case, fără blocuri!), de maxim 3 niveluri (exemplu: S/D+P+1E, P+2E sau P+1E+M).

Creșterea performanței energetice se dovedește prin audit energetic efectuat atât înainte de începerea lucrărilor, la înscrierea în program (împreună cu Certificatul de Performanță Energetică), cât și după finalizarea lucrărilor de eficientizare, la depunerea cererii de decontare. Cheltuielile aferente sunt decontate de program până la limita de 2.500 lei, inclusiv TVA.

Atenție! Auditul energetic trebuie făcut de un auditor energetic pentru clădiri ATESTAT.

Finanțarea nerambursabilă de maxim 70.000 lei (aproape 15.000 euro), care să reprezinte cel mult 60% din cheltuielile eligibile se acordă pentru achiziția, montajul și execuția următoarelor lucrări:

1. Reabilitarea termică a exteriorului casei

Ex. înlocuirea tâmplăriei cu tâmplărie termoizolantă, izolarea pereților exteriori și a terasei, izolarea termică peste sol sau al ultimului nivel.

2. Instalarea/ reabilitarea/ modernizarea sistemelor de încălzire și a apei calde

Ex. cazane cu condensare, pompe de căldură, panouri solare, sisteme pe bază de gaz natural, sisteme pe bază de biogaz, sisteme bazate pe arderea gunoiului menajer (resturi alimentare, dejecții animaliere și umane), sisteme bazate pe arderea gunoiului nemenajer (resturi lemnoase, peleți din lemn, peleți agricoli), sisteme de încălzire/răcire, izolarea termică a conductelor, dispozitive de reglare, corpuri de încălzire, încălzire prin pardoseală, conducte, robinete, boilere, schimbătoare de căldură, programatoare orare pentru comanda instalațiilor de încălzire și răcire.

3. Achiziționarea și montarea sistemelor centralizate de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii, cu o eficiență de minim 75%, inclusiv programatoare orare pentru comanda instalațiilor de ventilare.

4. Reabilitarea/ modernizarea sistemului de iluminat aferent clădirii.

Ex. înlocuirea corpurilor/ surselor de iluminat cu tehnologie LED, senzori de mișcare/ prezență la poduri, mansarde sau debarale, dispozitive pentru reglarea nivelului de iluminat, programatoare orare.

5. Implementarea elementelor de tâmplărie cu vitraj cu control solar sau sisteme de umbrire exterioară (obloane, jaluzele, rulouri, etc.) cu reglare manuală sau automată inteligentă.

De asemenea, este cheltuială eligibilă orice altă lucrare necesară pentru implementarea măsurilor de mai sus, ex. repararea acoperișului sau refacerea finisajelor interioare în zona de intervenție.

Atenție! Pentru a fi cheltuială eligibilă, toate produsele achiziționate trebuie să fie NOI.

Dă mai departe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te mai poate interesa:

Rămâi informat

Nu rata informații care îți pot aduce bani în fermă!

Apasă butonul de mai jos și rămâi informat despre cum poți să obții bani europeni