Județele cu cele mai multe incidente de atacuri de urși asupra gospodăriilor, care sunt vizate de acest program, sunt:
Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.
Locuitorii județelor vizate pot primi până la 2000 de lei, pentru a acoperi 100% costurile unui gard electric în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor, etc.
Un astfel de sistem de protecție include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric, etc.
Scopul este de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturi agricole, animale domestice, stupinele, etc.
Programul se numește “Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, este finanțat de AFM și va beneficia de un buget de 1.500.000 lei în anul 2020, conform comunicatului de presă emis de Ministerul Mediului, Apelor și a Pădurilor pe data de 15 iulie 2020. Programul se află acum în dezbatere publică și urmează să fie implementat.
Un răspuns
Idee buna